Angol nyelvi coaching

Több, mint 25 éve tanítom az angol nyelvet, és ez alatt az időszak alatt számtalanszor azt tapasztaltam, hogy ha egy adott helyzetben, például nyelvvizsgán, prezentáció vagy konferenciaelőadás tartásakor, vagy éppen ügyféllel való tárgyalás esetében, tehát bármikor, amikor teljesítményhelyzetben van szükség az angol nyelv használatára, nem a nyelvtanuló nyelvtudásával van probléma, hanem azért ér esetleg kudarc valakit, mert az adott helyzet szorongást vált ki belőle, és inkább a helyzettel való megküzdés támogatása hoz eredményt. Ez kicsit hasonló ahhoz, mint ha egy egyébként jó játékos egy fontos mérkőzésen kihagy egy tizenegyest: annak is többnyire nem az az oka, hogy a játékos nem tanult meg tizenegyest rúgni, hanem az, hogy a helyzettel nem tudott az adott pillanatban megfelelően megküzdeni. Ebben a helyzetben nem a nyelvi készségek további fejlesztése hoz megoldást (még akkor sem, ha természetesen a nyelvi készségeket mindig érdemes fejleszteni), hanem az adott helyzetre való pszichés felkészülés.

Nyelvi coaching szolgáltatásomban az ügyfeleim személyre szabottan kapják a lélektani támogatás és a nyelvi képzés számukra szükséges keverékét.

A nyelvi coaching az aktuális helyzet feltárásával kezdődik, ez tartalmazza a nehézséget okozó helyzet megbeszélését, a korábbi tapasztalatok feltárását (magyar nyelven), illetve az angol nyelvi készségek felmérését (angol nyelven természetesen).

Ezt követően pontosítjuk a nyelvi coaching folyamat célját, meghatározzuk, hogy milyen időkeret áll rendelkezésre a cél eléréséhez, és a megbeszéltek alapján előzetes tervet készítek a közös munkához. A coaching folyamatában teljesen egyénre szabom, hogy milyen arányban van szükség nyelvi készségek fejlesztésére, és milyen arányban van szükség pszichológiai módszerekre, például különböző stresszkezelő technikák elsajátítására, vagy egyéb segítségre. A csomagnak szükség esetén szintén része az önállóan elkészített feladatok ellenőrzése, illetve két konzultáció közötti emailes megkeresésekre az egy munkanapon belüli emailes válasz.

A nyelvi coaching személyre szabott volta miatt a program idői kerete is egyéni. Az első alkalom mindenképpen hosszabb időt vesz igénybe, illetve a folyamat idői ütemezése is megbeszélés kérdése.

A folyamat egyénre szabottsága miatt a szolgáltatás ára is az ügyfél által igényelt szolgáltatásoktól és a szükséges szakmai tartalomtól függ.