Bemutatkozás

 

Ez a kép néhány évvel ezelőtt készült; hamarosan kicserélem.

Fontosabb írások

(A teljes publikációs listám megtekinthető itt.)

2019 Rekreáció, motiváció és flow. In: Gősi, Zs., Boros, Sz., Patakiné Bősze J. (Szerk.) Sokszínű rekreáció. Tanulmányok a rekreáció témaköréből. Budapest: ELTE PPK., 22–39.

2017 Babulka, P., Berkes, T., Szemerszky, R., Köteles, F. (2017) No effects of rosemary and lavender essential oil and a placebo pill on sustained attention, alertness, and heart rate. Flavour and Fragrance Journal, 32 (4), 305–311.

2016 Rehabilitáción részt vett szívbetegek egészségviselkedése és életminősége a rehabilitáció után hat hónappal. In: Csiby, S., Csiby, M. (2016) (Szerk.) Aktuális kérdések és alkalmazások az orvosi pszichológia területéről. Kolozsvár: Ábel Kiadó, 163-185.

Köteles F, Dömötör Zs, Berkes T, Szemerszky R. (2015) Polar OwnIndex is not a reliable indicator of aerobic training status. Acta Physiologica Hungarica 102, (4), 419-427.

2015 A szándéktól az önszabályozásig. A viselkedés előrejelzésének modelljei egészségviselkedések esetében. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika, 16 (2), 115-158.

2014 Csapody Tamás: Bortól Szombathelyig. Tanulmányok a bori  munkaszolgálatról és a bori munkaszolgálatosok részleges névlistája című kötetének szerkesztője

2013 Az életminőség és egyes egészségviselkedések ischaemiás szívbetegségben szenvedő betegeknél a rehabilitáció után hat hónappal. Az egészségviselkedés változását befolyásoló tényezők. Doktori disszertáció. Budapest: ELTE PPK.

2012 Az iszkémiás szívbetegségek pszichológiai háttere. In: Urbán R., Rigó A., Demetrovics Zs., Oláh A. (Szerk.) Az egészségpszichológia elmélete és alkalmazása I. Személyiség, egészség, egészségfejlesztés. Budapest: ELTE Eötvös Kiadó, 95-129.

2012 A kardiovaszkuláris megbetegedések prevenciója és rehabilitációja. In: Urbán R., Rigó A., Demetrovics Zs., Oláh A. (Szerk.) Az egészségpszichológia elmélete és alkalmazása II. Klinikai egészségpszichológia. Budapest: ELTE Eötvös Kiadó, 53-86.

2008 Ellenségesség és korrelátumai ischaemiás szívbetegségben szenvedő betegeknél. Szakdolgozat. Budapest: ELTE PPK.

2005 A tanult írássztenderd hatása a kézírásra. Az egyszerűsített modern álló, illetve a Virágvölgyi-féle dőlt írással tanult gyerekek írásának összehasonlítása. Szakdolgozat. Budapest: Grafológiai Intézet

1997 A magyar vonatkozású részek egy része a következő kötetben: A holocaust és az emberi természet. Szemtől szemben a történelemmel és önmagunkkal. Társadalomismereti szöveggyűjtemény középiskolások számára. Budapest: Korona Nova Kiadó

1996 Az amerikai alkotmányozási vita. A föderalisták írásaiból. Fordította és sajtó alá
rendezte: Berkes Tímea. Documenta
Historica 27. Szeged: JATE Történész
Diákkör

1995 A bürokrácia tehetetlensége. Történelmi Szemle XXXVII (1995) 2:217–228.

1995 A "végső megoldás" Győr-Moson-Pozsony vármegyében. Diplomamunka. Szeged: József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar.


Berkes Tímea PhD


Pszichológus, egyetemi oktató és angol nyelvtanár vagyok. Fő érdeklődési területem az egészségpszichológia, elsősorban az életmód-változtatás nehézségei és módszerei, illetve a különböző krónikus megbetegedésekben szenvedők életminősége javításának lehetőségei. Doktori disszertációmat rehabilitációban részt vett szívbetegek életmód-változtatásával és életminőségével kapcsolatban írtam.

2011 óta az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének oktatója vagyok. Egészségpszichológiát, az életmóddal, életmód-változtatással kapcsolatos tárgyakat, valamint módszertani tárgyakat (tanulás- és kutatásmódszertan, szakdolgozatírást segítő gyakorlat) oktatok.

Rövid klinikai munka után dolgoztam dohányzásról leszoktatást segítő tanácsadóként, önkéntesként pedig szívbetegek számára szervezett betegcsoportok vezetésében vettem részt.

Fontosnak tartom, hogy a kutatói és oktatói munkám során megszerzett tudást a gyakorlatban is hasznosítsam, segítséget tudjak adni krónikus megbetegedésben szenvedőknek és családtagjaiknak, vagy ha önként vállalt vagy kényszerű életmód-váltás során van szükség segítségre. Szintén fordulhatnak hozzám egyetemisták, akiknek tanulás- vagy kutatásmódszertani segítségre van szüksége.

Tudásomat és tevékenységemet igyekszem bővíteni és gazdagítani.

Az angol nyelvet lassan 25 éve tanítom. Tanítottam céges tanfolyamokon, nyelviskolákban, és legtöbbször magánórákon. Elsősorban újrakezdők tanításában és nyelvvizsga-felkészítésben van gyakorlatom.

Fontosabb tanulmányok, végzettségek:

2020 (folyamatban) Life Coaching (International Career Institute, UK)

2016 Cambridge English Level 5 Certificate in Teaching English to Speakers of Other Languages (CELTA) (International House, Budapest)

2015 Academic Teaching Excellence. English as the Medium of Instruction - British Council, Budapest

2014 PhD-fokozat (Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Pszichológiai Doktori Iskola, Személyiség- és egészségpszichológia szakirány)

2010 tanácsadó szakpszichológus képzés (ELTE PPK, az alapozó képzést befejeztem, a specializációt nem végeztem el)

2010 Motivációs interjú-tréning (a Karolinska Institutet oktatóinak vezetésével)

2010 Testsúlycsökkentést támogató szakember-képzés (Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma)

2009 dohányzásról leszokást támogató tanácsadó (Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma)

2008 pszichológus, egészségpszichológia szakirány és pszichológia szakos tanár (Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar)

2005 grafológus (Grafológiai Intézet, Budapest)

2000–2001 Szintézis Szabadegyetem, benne asztrológia tanulmányok Hollós R. Lászlótól

1995–1998 történelem PhD-képzés, modern kori történelem (Janus Pannonius Tudományegyetem, Pécs - a képzést befejeztem, a doktori disszertációt  nem írtam meg)

1995 történelem, Kelet-Európa története specializáció (József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Szeged)

1991–1995 történelem–Kelet-Európa története szak (JATE)

1989–1991 történelem–angol szak (József Attila Tudományegyetem, Szeged)