Gyermektelenség

A gyermekvállalás kérdésére sokan úgy tekintenek, mint részben társadalmi kérdésre, ami miatt sokszor védtelenné válunk mások véleményével, vagy akár ítélkezésével szemben. Különösen nőket érint ez a társadalmi nyomás, ami jelentkezik akkor, ha valakinek nincs gyermeke, de természetesen férfiak is érintettek lehetnek. A gyermektelenség megbélyegzése, stigmatizálása rengeteg fájdalmat tud okozni azoknak, akiknek nincs gyereke, pedig szerettek volna, és ehhez sokszor hozzájárul az is, hogy sok helyzetben a gyermektelenek hátrányos megkülönböztetésben részesülnek.

A külvilág csak azt látja, hogy egy párnak vagy egy egyedülálló embernek nincs gyermeke. Sokszor ennyi elég ahhoz, hogy azt gondolják, hogy könnyű neki, vagy azt, hogy felelőtlen az illető, vagy azt találgatják, hogy "mi lehet a baj" vele vagy velük.Pedig nagyon sok oka lehet annak, ha valakinek nincs gyermeke. 

Lehet, hogy úgy döntött. Az angol nyelv a childfree szót használja, amikor valaki tudatosan dönt úgy, hogy nem szeretne gyermeket. Akár azért, mert úgy érzi, hogy az ő élete teljes gyerek nélkül is, akár azért, mert nem tudja felvállalni a gyerekvállalás felelősségét, akár azért, mert azt gondolja, hogy az amúgy is túlnépesedett föld fennmaradása érdekében ez a legjobb döntés.

Ebben a helyzetben sokszor abban van szükség segítségre, hogy a kívülállókkal hatékonyan értessék meg a döntésüket, illetve annak megelőzése fontos, hogy nehogy később bánják meg ezt a döntésüket, akkor, amikor már késő lesz.

A gyermektelenség nehezebb azok számára, akik nem saját döntésükből váltak gyermektelenné, hanem valamilyen oknál fogva nem lehetett vagy nem lett gyermekük. Ezt a helyzetet az angol a childless szóval jelöli. A nem választott gyermektelenség oka lehet egészségügyi ok, de lehet az is, hogy valaki nem találta meg (idejében) a megfelelő partnert, vagy más ok miatt alakult úgy az élete, hogy nem vált szülővé. Az is lehet, hogy valakinek kezdődött el terhessége, de megszakadt, és az is lehet, hogy mesterséges megtermékenyítéssel próbáltak szülővé válni, de nem sikerült, többszöri próbálkozással sem, és végül feladták.

Egyéni az út, ami a gyermektelenséghez vezetett, és sokaknak segítségre van szüksége abban, hogy rendezzék ezt, és gyermektelenül is teljes és boldog életet tudjanak élni. A nem megszületett gyermekek és a velük elképzelt élet elgyászolása ilyenkor ugyanúgy része a feldolgozási folyamatnak, mint az, hogy a társadalmi nyomással és stigmatizáltsággal hogyan lehet megküzdeni, illetve hogy hogyan lehet felépíteni a gyermek nélkül is értékes és boldog életet.

Ha hasonló élethelyzetben van, szívesen állok rendelkezésére az elérhetőségeimen.

Nem vagyok klinikai szakpszichológus, így pszichoterápiát nem tudok kínálni. Ha szükséges, kollégát tudok ajánlani.

Mennyi ideig tart a tanácsadás?

Amíg úgy érzi, hogy szüksége van rá.

Hogyan mondhatom le a megbeszélt konzultációt?

A megbeszélt konzultációt díjmentesen legkésőbb az időpont előtt 24 órával tudja lemondani. Ha annál később mondja le vagy nem mondja le, akkor az alkalom megtartottnak számít, a díját a következő alkalommal tudja rendezni. Ez fordítva is működik: ha én mondom le 24 órán belül a konzultációt, akkor a következő alkalom ingyenes az Ön számára.

Mennyibe kerül a tanácsadás?

Egyéni konzultáció:
Skype-on, előzetes időpont-egyeztetés után:
50 perces konzultáció: 15.000 Ft

Személyesen, előzetes időpont-egyeztetés után:
50 perces konzultáció: 15.000 Ft.
Helyszín: the therapy, Budapest V. kerület, Stollár Béla utca 14/b.