Kudarc: akadályból ugródeszka

Mindannyiunkat érnek kudarcok; ez a tapasztalat elkerülhetetlen. Illetve ha mindenáron arra törekszünk, hogy elkerüljük, akkor ezzel megfosztjuk magunkat élményektől, tapasztalatoktól; megfosztjuk magunkat a változástól, az előrelépéstől, fejlődéstől - és ez viszont önmagában kudarcot jelent.

De a kudarc nem kellemes élmény. Letör bennünket legalább átmenetileg, és ez teljesen érthető is. De van, akinél tartós akadállyá válik: nem tud továbblépni, vagy azért, mert azt gondolja magáról, hogy nem képes az adott helyzetet megoldani, az adott dolgot megcsinálni, vagy azért, mert a kudarc élménye hosszabb ideig meghatározza a lélekállapotát vagy az önértékelését.

Pedig a kudarc lehetőséget is ad arra, hogy megtapasztaljuk, milyen - akár eddig nem ismert - erősségeink vannak, új készségek elsajátítására késztethet bennünket, és így megtapasztaljuk, hogy képesek vagyunk egy nehéz helyzetet megoldani. Ezzel a tapasztalattal megerősödünk, mert tudjuk, hogy többre vagyunk képesek, mint előtte gondoltuk, és a jövővel kapcsolatos szorongásunk is csökken.

Az is lehet, hogy a kudarcélmény hatására belefogunk egy olyan célunk megvalósításába, ami addig, amíg nem ért ez az élmény, nem volt fontos, vagy nem is gondoltuk megvalósíthatónak. Ezzel a kudarcélmény ugródeszkává válik egy nagy és fontos, de korábban félretett cél megvalósításához.

Ha úgy érzi, hogy valamilyen kudarcélmény miatt elakadt, keressen az elérhetőségeimen, szívesen segítek.

Nem vagyok klinikai szakpszichológus, így terápiát nem tudok kínálni. Ha szükséges, kollégát tudok ajánlani.

Mennyi ideig tart a tanácsadás?

Amíg úgy érzi, hogy szüksége van rá. Van, amikor néhány alkalom elég arra, hogy az adott helyzetet átbeszéljük és a kudarcélmény után sikerül a továbblépés, van, amikor hosszabb idő szükséges hozzá.

Hogyan mondhatom le a megbeszélt konzultációt?

A megbeszélt konzultációt díjmentesen legkésőbb az időpont előtt 24 órával tudja lemondani. Ha annál később mondja le vagy nem mondja le, akkor az alkalom megtartottnak számít, a díját a következő alkalommal tudja rendezni. Ez fordítva is működik: ha én mondom le 24 órán belül a konzultációt, akkor a következő alkalom ingyenes az Ön számára.

Mennyibe kerül a tanácsadás?

Egyéni konzultáció:

Skype-on előzetes időpont-egyeztetés után:
50 perces konzultáció: 14.000 Ft.

Személyesen, előzetes időpont-egyeztetés után:
50 perces konzultáció: 14.000 Ft.
Helyszín: the therapy, Budapest V. kerület, Stollár Béla utca 14/b.