A fény hulláma

2022.10.15

Az évnek ebben az időszakában a szokásosnál többet foglalkozunk veszteségeinkkel, elvesztett szeretteinkkel; ezzel gyógyíthatjuk a veszteség fájdalmát és beépíthetjük életünkbe mindazt, amit a veszteség hozott. A halottak napjához kapcsolódó szokások ennek kiemelt ünnepei.

Kevésbé ismert, hogy október 15-e a világ sok helyén a terhesség során és a születés utáni korai időszakban elszenvedett veszteség emléknapja. Ide tartoznak a vetélés, méhen kívüli terhesség, halva születés, bölcsőhalál miatt vagy bármilyen egyéb okból elvesztett magzatok és újszülöttek. Ezen a napon rájuk emlékezhetünk.

A kép forrása: itt.

Erről a témáról nagyon keveset beszélünk. Nemcsak Magyarországon tabu ez a téma; egy friss BBC-hírben is erről olvashatunk, vagy akár azon az oldalon is, ahonnan a bejegyzéshez tartozó kép származik. A téma fájdalmas, nagyon személyes és olyan, amiről "nem szoktunk" beszélni; ez lehet a fő oka annak, hogy tabu erről a veszteségről beszélni. Nem tudjuk, hogy hogyan hozzuk szóba, az sem biztos, hogy szóba szeretnénk hozni, de mégiscsak ott van, mély fájdalmas tapasztalatként.

Sokszor nemcsak nyilvánosan kerüljük ezt a témát, hanem a családban sem beszélünk az elvesztett magzatokról, csecsemőkről, akik pedig elvesztett gyermekei a szülőknek és elvesztett testvérei a gyerekeknek - hallgatás borul az így elvesztett életekre; és ezzel az a mély seb, amit a veszteség okozott, nem tud begyógyulni.

Általában azok sem beszélnek róla, akiknek élő gyermekeik is vannak, de átélték ezt a veszteséget. Pedig a magzat vagy csecsemő elvesztése attól függetlenül trauma lehet, hogy van-e a szülőnek élő gyermeke is, és nemcsak a szülők számára veszteség, hanem a család minden tagja számára.

Október 15-én a fény hullámával emlékeznek az érintettek világszerte az elvesztett magzatokról és csecsemőkről. Ha érintett vagy és szeretnél megemlékezni az így elvesztett szerettedről, este 7 órakor gyújts egy gyertyát és hagyd égve egy órán keresztül. A fény az egész bolygón égni fog valahol ezen a napon: 7 órakor átvesszük a lángot a tőlünk eggyel keletebbre levő időzónában levőktől, és 8 órakor átadjuk az eggyel nyugatabbra levő időzónában levőknek.

Mert nem vagyunk egyedül ezzel a tapasztalattal.