A koronavírus hozadéka

2020.03.17

A koronavírus-járvány olyan helyzetet hozott, ami váratlanul nagy változást hozott sokunk életébe; ennek a helyzetnek az is nehézsége, hogy nem tapasztaltunk még hasonlót. Váratlanul hozott nagy változást, pedig figyelemmel követhettük a világban zajló eseményeket, mégis sokan azt hihettük, hogy bennünket nem fog jelentősen érinteni ez a járvány. Mégis szinte egyik napról a másikra kell jelentősen átszerveznünk az életünket otthoni munkavégzésre, otthoni tanulásra. Vagy esetleg egyik napról a másikra a megélhetésünk került veszélybe: olyan szektorban dolgozunk, ami most nem tud működni, amíg a járvány tart, ezért elküldtek a munkahelyünkről, vagy nem kapunk új megrendeléseket, vagy átmenetileg bezárt a munkahelyünk. Ez még kiszámíthatóbb körülmények között is nagyon nehéz helyzet. Sokaknak pedig azért nehéz ez a helyzet, mert olyan szektorban dolgoznak, ahol a munkavégzésüket közvetlenül befolyásolja a járvány, pl. egészségügyben, ahol lehetséges, hogy olyan, nagyon nehéz döntéseket kell meghozniuk majd emberi életekről, amire normál körülmények között nem kerülne sor.

Érdemes megvizsgálnunk az érzéseinket, amik megjelennek ebben a helyzetben. Hogyan neveznénk ezeket az érzéseket? Ha negatív érzelem (pl. aggodalom vagy félelem) jelenik meg bennünk, akkor az mivel kapcsolatos? Mennyire erős ez a negatív érzés? Mennyire van hatásunk a félelem okára? Milyen lehetőségeink vannak arra, hogy csökkentsük a várt negatív következményeket? Kitől kérhetünk segítséget, akár konkrét segítséget, akár azt, hogy meghallgasson bennünket?

Az egyik legnehezebb helyzet, ha a megélhetése került veszélybe valakinek, különösen, ha nincs, vagy nagyon kevés a tartaléka, és különösen, ha egyedül kell biztosítania a saját maga és a családja megélhetését. Ez a járványveszély átmeneti, de nem mindegy, hogy mennyi ideig tart, és ezt nem is tudhatjuk. Azt sem tudhatjuk, hogy lesznek-e olyan intézkedések, melyek enyhítik az anyagi bizonytalanság okozta terheket (pl. a lakáshitelek törlesztésének szüneteltetése a járványveszély idejére, vagy kisvállalkozóknak nyújtott támogatás a munkahelyek megtartása érdekében). Ebben a helyzetben a fenti kérdések átgondolása mellett segíthet az is, ha visszagondolunk, hogy korábban volt-e olyan helyzet, amikor váratlanul elvesztettük a munkánkat, és hogyan oldottuk meg azt a helyzetet. Ha volt ilyen helyzet, akkor lehet, hogy az akkor eredményes ötleteket ismét tudjuk alkalmazni. Ha úgy látjuk, hogy az akkori lépések most nem segítenek, akkor is már megtapasztaltuk, hogy sikerült megoldani azt a helyzetet; ez a tapasztalat erőt adhat ahhoz, hogy most is meg tudjuk oldani.

Más nagyon nehéz helyzetek is kialakulhatnak a járványban, de most ezekről nem írok többet. Inkább arra térek rá, hogy lehet, hogy olyan változásokat is hozott és hoz ez a helyzet, amelyek kedvezőek a számunkra, vagy akár fejlődést, továbblépést is jelenthetnek. Ha tudjuk otthon folytatni a munkánkat, akkor lehet, hogy olyan készségeket tanulunk meg, amire egyébként nem került volna sor, pl. az online munkához szükséges eszközök használatát. Az is lehet, hogy az utazás kiesésével felszabadul időnk, amit fel tudunk használni olyan dolgokra, amikre egyébként nehezen találunk időt. Lehet, hogy el tudjuk végezni azokat a teendőket, amiket régóta tervezünk otthon, tudunk selejtezni, rendet rakni. Lehet, hogy lesz időnk olvasni, vagy zenét hallgatni, vagy akár rendszeresíthetjük otthon a tornát, vagy egyéb testmozgást. Az is lehet, hogy ebben a helyzetben a családtagokkal több időt tudunk együtt tölteni, és jobb minőségben tudjuk együtt tölteni az időt: játékkal, beszélgetéssel, vagy egyéb közös tevékenységekkel. Az is lehet, hogy tudunk tanulni, képezni magunkat, vagy nyelvet tanulni. Érdemes átgondolni, hogy milyen pozitív változások jelentek meg ebben a helyzetben, és hogy hogyan tudjuk a legjobban felhasználni az időt, amit így kaptunk.

Minden kedves olvasómnak azt kívánom, hogy a most felmerülő nehézségeket hatékonyan tudja kezelni, és találja meg a pozitív hozadékát is a koronavírus-járványnak. Minden jót, vigyázzanak magukra.