Élő előadás a halál és halálfélelem témájáról szívbetegeknek

2021.10.27

Ha valaki szívbetegséggel él, akkor óhatatlanul szembesül azzal, hogy az élet véges.

Kultúránkban furcsa kettősség veszi körül a halál témáját. Egyrészt ha híreket vagy filmeket nézünk, akkor sok halált láthatunk. Ezek azonban távol vannak, nem érintenek bennünket személyesen, vagy a filmek esetében tudjuk, hogy filmbeli karakterek haláláról van szó, úgyhogy miközben ezt nézzük, simán tudunk popcornt enni, beszélgetni, vagy bármi mást csinálni.

Másrészt viszont a halál témája sokakban félelmet kelt; ha lehet, inkább nem beszélünk róla. Tabuvá vált, olyan, mintha egy burok lenne körülötte, amit nehéz megbontani, és nehéz megnézni, hogy mi is van a burok alatt.

Pedig az eszünkkel tudjuk, hogy az emberi lét része a halál; hogy ugyanúgy, ahogy a születés, a halál is életünkhöz tartozik. Elkerülhetetlen, csak azt nem tudjuk, hogy mikor és hogyan következik be.A szívbetegség járhat olyan élménnyel, ami nagyon élesen felveti a halandóság kérdését. Van, akinél azt okozza, hogy állandóan ott lebeg a tudatában a félelem, hogy bármikor vége lehet az életének. De járhat olyan élménnyel is, hogy kapott egy második esélyt az életre, és igyekszik jobban megbecsülni az életet, mint a betegség, például az infarktus előtt.

Ezekről a kérdésekről, és még sok kapcsolódó témáról beszélek élő előadásban 2021. október 28-án 9 órakor a Szív és lélek Facebook-csoportban. A csoporthoz a tagsági kérdések megválaszolása után lehet csatlakozni itt. (Az előadás visszanézhető, ha valaki később látja ezt a bejegyzést.)