en

en-Gyakorlati tudnivalók a koronavírus-járvány idejére

03/04/2020

A koronavírus-járványban az az egyik legfontosabb nehézség talán, hogy példa nélküli helyzetbe kerültünk – legalábbis a világnak ezen a részén és legtöbbünk élete alatt nem volt hasonló helyzet. Így tapasztalatunk sincs arról, hogy hogyan küzdjünk meg ezzel a helyzettel.

Legtöbbünk élete jelentősen megváltozott az elmúlt egy-két hétben. Ebben a bejegyzésben most (még) nem erről írok mégsem, hanem megpróbálom összeszedni azokat a gyakorlati tudnivalókat, melyekre érdemes odafigyelnünk, ha szeretnénk csökkenteni a fertőzés veszélyét.

Fontos, hogy ezt a járványt komolyan kell venni. A koronavírus, pontosabban a SARS-CoV2 vírus (merthogy több koronavírus van), mint a neve is mutatja, vírusfertőzést okoz. Tünetei részben hasonlóak, mint az influenzáé vagy a megfázásé (láz, köhögés, légszomj), ezért célzott teszt nélkül csak gyanítani lehet a jelenlétét. Következményei azonban súlyosak lehetnek, például tüdőgyulladáshoz, illetve a légzés gyors összeomlásához vezethet. Halálozási aránya jóval magasabb, mint az influenzáé: a WHO legfrissebb, 2020. március 29-i adatai szerint globális szinten 4,7%; ez régiónként eltér, és gyorsan változik. Magyarországon jelenleg 3,2%. Különösen az idősebbek, illetve a szívbetegségben, daganatos megbetegedésben szenvedők, cukorbetegek, illetve a valamilyen okból legyengült immunrendszerrel rendelkezők veszélyeztetettek. (Összefoglaló videó itt.)

Mivel jelenleg nincs sem védőoltás, sem gyógyszer, a megelőzésre kell törekedni. A vírus cseppfertőzéssel (pl. köhögés, tüsszentés során a levegőbe jutott cseppek) és tárgyak felszínén terjed; ha valaki megfertőződött, már akkor is tovább fertőz, amikor még nincsenek tünetei. Ezért a fő teendők a higiénia biztosítására, illetve a másokkal való távolságtartásra vonatkoznak.

Az egyik legfontosabb a gyakori kézmosás szappannal, alaposan, a kézfej és a csuklók teljes felületét megmosva, az itt látható módon. Ez alkalmanként kb. fél percig tart. Ha nincs lehetőségünk szappannal és meleg vízzel kezet mosni, akkor a kézfertőtlenítő gélek is jók, de ott is oda kell figyelni, hogy a kéz teljes felületére juttassunk a szerből. Ez azért járul hozzá a megelőzéshez, mert a kézmosás elpusztítja a kézen levő vírusokat.

Ehhez kapcsolódóan az otthoni higiénia is fontos: a gyakran megfogott felületeket (kilincsek, csapok, illetve telefon, számítógép, stb.), illetve az arcunkhoz érő dolgokat (szemüveg) gyakran szükséges tisztítani, fertőtleníteni. Ha csak a kezünket mossuk meg, erre viszont nem figyelünk, akkor kézmosás után vissza tudjuk fertőzni a kezünket.

Figyeljünk arra, hogy ne érintsük meg az arcunkat (szemünket, szánkat, orrunkat) nem tiszta (= nem megmosott) kézzel. Erre viszonylag nehéz figyelmet fordítani, hiszen sokszor önkéntelenül is megfogjuk az arcunkat, most mégis érdemes gyakorolni, hogy egyre jobban tudjunk erre figyelni. Ez azért fontos, mert az arcról a vírus könnyen bejut a szervezetbe (nemcsak a szájon keresztül tud bejutni, hanem pl. a szemen keresztül is).

A vírus terjedése lassításának másik nagyon fontos mozzanata, hogy nagy fizikai távolságot tartsunk mindenkitől. Ezzel kapcsolatban az egész világon, Magyarországon is, intézkedéseket, szabályokat hoztak. Ez egyrészt azt jelenti, hogy ha nem feltétlenül muszáj, akkor ne menjünk ki otthonról (Magyarországon egyelőre kijárási korlátozás van érvényben, sok helyen kijárási tilalom), másrészt azt, hogy ha el is megyünk otthonról, igyekezzünk másfél-két méteres távolságot tartani másoktól. Így kisebb az esélye, hogy ha valaki tüsszent vagy köhög körülöttünk, akkor belélegezzük a kórokozót.

Ehhez kapcsolódik, hogy ha mi köhögünk, vagy tüsszentünk, akkor használjunk zsebkendőt (utána a használt zsebkendőt dobjuk el), vagy a könyökhajlatba köhögjünk, tüsszentsünk. Így ha esetleg fertőzöttek vagyunk, nem adjuk tovább a vírust.

Betegen, lázasan, vagy "megfázásos" tünetekkel ne menjünk közösségbe, ne menjünk dolgozni, hanem kérjünk orvosi ellátást. Nekünk is jobb lesz így, és nem is adjuk tovább a betegséget senkinek. (Tudom, néha nehéz megtenni, de mégis érdemes erre törekedni.)

Mindezek mellett érdemes az immunrendszerünket támogatni, hiszen az immunrendszer veszi fel a küzdelmet ezzel a vírussal (is). Ezt azzal tudjuk legjobban megtenni, ha ebben a rendkívüli időszakban is odafigyelünk az életmódunkra, például eleget alszunk (ezt onnan tudjuk, hogy reggel kipihenten ébredünk), sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, és igyekszünk a stresszt minimalizálni és megfelelően kezelni. A dohányzás elhagyása és az alkoholfogyasztás legalább mérséklése is segíti az immunrendszerünket.

Még egy fontos és praktikus dolog: ne felejtsük, hogy a másoktól való távolságtartás csak a fizikai távolságra vonatkozik, a számunkra fontos emberekkel az érzelmi közelséget meg tudjuk teremteni ebben a rendkívüli időben is.