Kórházak "kiürítése"

2020.05.02

Mint ismeretes, a koronavírus-járvány miatt elrendelték a kórházakban az ágyak 60%-ának szabaddá tételét, ami miatt olyan betegek is kikerültek az intézményi ellátásból, akiknek szüksége lett volna az ellátásra, így az ellátásukról a családjuknak kell gondoskodni, amennyire erejüktől telik. Olvashatjuk, hallhatjuk, hogy sok beteg sajnos meghalt az ellátás hiánya miatt (például itt). Ugyan a napi politikát igyekszem távol tartani a szakmai oldalamtól, de azt gondolom, hogy ebben a helyzetben nem hallgathatok. Ezt az intézkedést felháborítónak tartom. Az érintettek felé együttérzéssel fordulok. Nagyon sajnálom, hogy ez megtörténhetett.

Ha valaki ilyen helyzetbe kerül és pszichológusra van szüksége, ha úgy érzi, hogy tudok neki segíteni, akkor keressen nyugodtan. Fontos, hogy nem vagyok klinikus, tehát terápiát nem tudok kínálni, de támogató beszélgetéseket igen. Ha nehézségbe ütközik a konzultáció díjának a kifizetése, akkor szóljon, keresünk megoldást. 

Ugyanez vonatkozik azokra, akik nemváltást szeretnének elfogadtatni, de a jelenlegi szabályozás ezt ellehetetleníti. Tudom, hogy védtelenek, sérülékenyek, és egy nagyrészt ellenséges közegben kell élniük. Nem képződtem ki külön LMBTQIA-tanácsadásban, de valamennyire tájékozott vagyok (és a tájékozottságomat tudom növelni), ha gondolják, keressenek meg.