Segíts a szívednek! Ischaemiás szívbetegséggel élők öngondoskodó kiskönyve

Ennek a könyvnek az a célja, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik szívinfarktust szenvedtek vagy szívkoszorúér-szűkületük van, és emiatt sztentbeültetésen vagy bypassműtéten estek át, és az orvosi kezelés mellett is szeretnének teljes életet élni, illetve szeretnék csökkenteni annak az esélyét, hogy (ismét) infarktust kapjanak vagy rosszabbodjon az állapotuk.


Azoknak is hasznos, akik magas kockázattal élnek, vagy azért, mert a családjukban van vagy volt szívbeteg, vagy azért, mert magas vérnyomással vagy érelmeszesedéssel élnek, és szeretnék megelőzni a szívinfarktus kialakulását.


A könyv egészségpszichológiai szemléletű, ami azt jelenti, hogy kifejezetten orvosi témákról (gyógyszerek, műtétek) nincs szó a könyvben, arról azonban igen, hogy mi az, amit a beteg tud saját magáért tenni annak érdekében, hogy a lehető legjobb fizikai és lelki állapotba kerüljön. Ezzel az öngondoskodás (self-care) szemléletét képviseli, ami szerint krónikus betegség, jelen esetben a szívkoszorúér-betegség megelőzésében, vagy az állapotromlás megakadályozásában döntő szerepe van annak, amit a kockázattal vagy a betegséggel élő ember megtesz magáért, legyen szó akár a betegség kezelésével kapcsolatos teendőkről, akár az életmódjáról.


A könyv segítségével összegyűjtheti, hogy milyen kockázati tényezői vannak jelen, beleértve a nem módosítható kockázati tényezőket, és a módosítható kockázati tényezőkön belül az életmód egyes elemeit, illetve a pszichés kockázati tényezőket is. Külön fejezet foglalkozik az orvosi kezeléssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókkal, illetve a szívműködéssel kapcsolatos alapvető tudnivalókkal.

Ezt követően pedig három nagy területet tárgyal a könyv, amiben a beteg tud mit tenni az egészsége javítása érdekében: a lélekállapot rendezése (a szorongás, depresszió és harag csökkentése), az életmód megváltoztatása (dohányzás, testmozgás, étkezés és testsúlycsökkentés), illetve a stresszkezelés témájában találnak a betegek információt illetve - azokban a témákban, amelyekben lehetséges - gyakorlati segítséget is. 

A könyv terjedelme kb. 140 A4-es oldal. 17 táblázat segíti, hogy az olvasó a saját helyzetére tudja alkalmazni az olvasottakat.

7 620 Ft